Monday, February 4, 2019

Az Öko-gazdaságról dióhéjban

Az ökológiai előállítási folyamat a gazdaságokban veszi kezdetét, és itt termelik meg elsődlegesen azokat a friss, jó minőségű biotermékeket, melyeket Te a helyi szupermarketben, étteremben vagy a piacon megvásárolsz.
Az ökológiai gazdaságok nem pusztán a természetre támaszkodva végzik a növénytermesztést és az állattenyésztést, hanem maguk is részét képezik a természetnek.
Az ökológiai gazdálkodók mindent megtesznek azért, hogy olyan rendszerek alkalmazásával állítsanak elő élelmiszert, melyek a lehető legközelebb állnak a természetben előfordulókhoz.
Zárt körfolyamatra épülő mezőgazdasági koncepció alapján dolgoznak. Például a gazdag talajkörnyezet - amely az istállótrágya és a talaj szerves-anyag tartalmának tápanyagforrásként történő használatából ered - minimálisra csökkenti a talajeróziót, a tápanyag- és vízvesztességet. Ráadásul az olyan bevitt anyagokat, mint amilyen a trágya, vagy az állati takarmány, alapvetően ugyanabban a gazdaságban kellene előállítani, mint ahol felhasználják azokat, vagy környékbeli gazdaságokban.
Az ökológiai gazdálkodók olyan módszerek alkalmazásával teremtenek összhangot a természet és az ember között, melyek kézimunkát igényelnek, ugyanakkor csökkentett hatásuk van. Ezek közé tartozik a gyomok mechanikai vágása a gyomirtó-szerek használata helyett.

Tisztelet

A biogazdák számára a termőtalaj egészsége, és a környezet tisztelete elengedhetetlen fontosságú az emberek és az állatok fennmaradásához. Az ökológiai gazdák a következőképpen óvják a környezetet:

  • Felelősséggel használják az energiát és a természetes erőforrásokat
  • Fenntartják a biológiai sokféleséget
  • Fenntartják a regionális ökológiai egyensúlyt
  • Javítják a talajtermékenységet
  • Fenntartják a víz minőségét
Az ökológiai gazdálkodók tiszteletben tartják az állatokat azáltal hogy:

  • Elősegítik az állatok egészségét és jólétét
  • Szem előtt tartják az állatok sajátos viselkedési szükségleteit 
Módszerek
E célok eléréséhez az ökológiai gazdálkodók egyrészt évtizedek óta elismert módszereket alkalmaznak, mint amilyen például az állatok egészségének megőrzése azáltal, hogy számukra rendszeres mozgási lehetőséget és szabad legelőhöz való hozzáférést biztosítanak, másrészt modern tudományos ismereteket is hasznosítanak, mint amilyen a tápanyagszintek folyamatos ellenőrzése annak biztosítása érdekében, hogy a tápanyag-ellátottság optimális legyen.
Az ökológiai gazdálkodás módszerei az ökológiai logó és jelölés illetve a gazdaságok egyedi körülményeihez alkalmazkodó, az ökológiai gazdálkodás alapelvei alapján történő innováció egyfajta keverékének is tekinthetők. Például az ökológiai gazdálkodásról szóló új EU Rendelet a következőt mondja ki:
A talaj termékenységét és biológiai aktivitását többéves vetésforgóval kell fenntartani illetve növelni, mely tartalmaz pillangósokat és más zöldtrágya növényeket, továbbá istállótrágya vagy egyéb, lehetőleg komposztált, ökológiai eredetű szerves-anyag használatával.
E jogi szabályozás keretein belül - gyakorlati tudásuk és készségeik alkalmazásával - a gazdálkodók akár az összes ilyen módszert alkalmazhatják a talajtermékenység természetes növelésére irányuló ökológiai alapelv megvalósítása érdekében, attól függően, hogy melyik megközelítés a legmegfelelőbb a saját gazdálkodási rendszerük szempontjából. De Te mint fogyasztó, biztos lehetsz abban, hogy bármelyik módszert is alkalmazza egy gazda, az mindenképp a természet javát szolgálja.

Takarmány
Az ökológiai gazdálkodás alapelvei az állatok által fogyasztott takarmányra is vonatkoznak. A jelenlegi szabályozás értelmében az ökológiai állatállománynak adott takarmány legalább 85%-ának ökológiai gazdálkodásból kell származnia. 2008. január 1-től az ökológiai gazdálkodóknak 100%-ban ökológiai takarmányt kell biztosítaniuk a hús- és tejelő szarvasmarhák számára.

Termékek

Ezeknek a körültekintően alkalmazott módszereknek a végeredménye pedig az alábbi friss és ízletes élelmiszerek előállítása:

  • Gyümölcsök, mint például az eper, alma vagy narancs
  • Zöldségek, mint a paradicsom, répa vagy brokkoli
  • Tehén-, kecske-, bivaly- vagy egyéb tej
  • Tyúk-, fürj- vagy más baromfitól származó tojás
  • Bárány-, marha-, csirke- vagy disznóhús
  • Gabonafélék úgy mint a zab, rizs, búza vagy árpa
Ezek nyersen, természetes állapotukban vagy elkészítve fogyaszthatók.

Ellenőrzések

Az EU-ban minden ökológiai gazdaság számíthat rendszeres helyszíni ellenőrzésre - évente legalább egyszer - mely során bizonyítani kell, hogy a gazdaság megfelel a jogi követelményeknek, így áruját jogosan értékesíti biotermékként és jogosan használja az EU vagy valamelyik EU-tagország ökológiai gazdálkodás logóját.



No comments:

Post a Comment

Kedves Olvasó!
Ide írhatod észrevételeidet, megjegyzéseidet az adott témában, de kérlek, hogy a megjegyzésed ne legyen senkire nézve sértő, bántó és kerüld a fölösleges vita-helyzeteket, köszönöm!