Thursday, December 20, 2018

Karácsonyfadíszek száraztésztából....


Itt a Karácsony és szeretnél valami újat, ötleteset a fára? Van otthon többfajta száraztésztád? Ha igen, akkor nyert ügyed van, mert a lábadat sem kell kitenned a hidegbe... (ha nincs, akkor irány az első utadba kerülő - és még nyitva lévő - bolt). ;)



Hozzávalók: 

- jó erős ragasztó (rutinosabbak a jól bevált pillanatragasztót használják, bár sajnos ez nem éppen környezetbarát... így én inkább maradnék a kissé lassabban kötő, de környezetbarát ragasztónál)
- többféle száraztészta (javaslat: kis kúpos-csiga, kerék, 4-6-8 szögletű....de végülis teljesen Rád van bízva)
- sütőpapír (hogy ne az asztal legyen ragacsos a lecsurranó ragasztótól)
- környezetbarát festék (spray, ha egy mód van rá)
- glitter, csillám - ami tetszik
- víz, ecset
- damil, szalag


Hogyan készül?

- Vedd elő a tésztát (minél többféle, annál jobb)
- Kezdj el játszani velük...próbálj meg kirakni hópehely-, vagy csillagalakzatokat. Mivel a variációk száma szinte végtelen, így biztos vagyok benne, hogy a végén csak sikerül egy tutira szépséges, egyedi alakzat kirakása.
- Vedd elő a sütőpapírt, tedd az asztalra - lehetőleg oda, ahol nem fogsz az elkövetkezendő 1-3 órában semmit csinálni, mivel hogy ott fognak száradni a kis díszeid - majd a kirakott formákat helyezd át a sütőpapírra. Emeld föl szép sorjában a forma darabjait és ragasztózd be azokat, majd helyezd vissza a formációba. Ha az összes darab be van ragasztózva, nyomd egy kicsit össze a formát, hogy a dísz összeálljon és jól egymáshoz tapadjanak a tészták.
- Néha forgasd meg a díszeket, így nagyjából el tudod kerülni, hogy a ragasztó úgymond elszökjön és a dísz pedig a sütőpapírhoz ragadjon (óvatosan!!)
- Ha teljesen megszáradt a ragasztó (ne légy türelmetlen....), fogd a díszeket és egymás után fújd le / kend le őket gyorsan száradó festékkel (először az egyik oldalukat, majd száradás után a másikat is értelemszerűen ;)) A szín Rád van bízva!
Nos - elvileg kész is vagy a dísszel, de ha már lúd - legyen kövér....
.... csinálj egyedi, csillogó-villogó díszeket! 
- Keverj össze egy kis vízzel hobbiragasztót, majd kend át vékonyan (tényleg vékonyan, mert ha sok kerül a tésztára, akkor megpuhul és lőttek az egésznek!) a díszeket és gyorsan szórj rájuk glittert, csillámot, vagy ami jól esik (tök szépen mutat a csillagánizs és a fahéj, valamint a szegfűszeg is... csak mondom... ) :)
- Várj, ameddig teljesen megszáradnak és kész is vagy! 
- Fűzz át rajtuk szalagot, vagy damilt és már mehetnek is a fára! Hidd el, hogy igazán különleges, Karácsonyhoz méltó díszei lesznek a fenyőfádnak! 

Megjegyzés: ha óvatosan becsomagolod a díszeket, akkor több évig is megőrzik állagukat, ergo csak egyszer kell "megszenvedni" az elkészítéssel.... 






... Kellemes, Békés Karácsonyt és egészségben, szeretetben, sikerekben, bőségben gazdag Új Évet kívánok Nektek! 

No comments:

Post a Comment

Kedves Olvasó!
Ide írhatod észrevételeidet, megjegyzéseidet az adott témában, de kérlek, hogy a megjegyzésed ne legyen senkire nézve sértő, bántó és kerüld a fölösleges vita-helyzeteket, köszönöm!