Thursday, August 16, 2018

Biopiacokról dióhéjban

A biotermékek sokféle formában megtalálhatóak, kezdve a gyümölcsöktől és zöldségektől, melyeket egyenesen a gazdaságból szállítanak ki, egészen a borokig és a sajtokig, melyeket éveken keresztül érlelnek. A biotermékek forgalmazása a fogyasztók felé hasonlóan sokféle módon történhet. 


Értékesítési pontok

A következő tipikus értékesítési pontokon találkozhatnak a Hozzád hasonló fogyasztók a biotermékekkel:

  • Helyi és specializált biopiacok
  • Speciális bioboltok vidéken vagy nagyvárosokban
  • Vidéki útmenti-árusok
  • Közvetlen értékesítés a gazdaságból, ahol az élelmiszert előállítják
  • Internetes házhoz szállítás az otthonodba, vagy egy gyűjtőponthoz 
Szupermarketek

Európa-szerte egyre népszerűbb bioétel- és ital beszerzési források a szupermarketek és ezek ökológiai kínálata is egyre bővül és egyre kifinomultabb. A szupermarketekben rendszeresen megtalálhatók az elkülönített és messziről feltűnő bio gyümölcs-, zöldség- és húsrészlegek és ha elég közelről megnézzük, a feldolgozott bioélelmiszerek is megtalálhatók mindenütt a polcokon és a hűtőkben. 

Éttermek és közétkeztetés

Az EU-ban az éttermek és a közétkeztetési ágazat is egyre növekvő mértékben használ biotermékeket a menük összeállításakor. Az elmúlt néhány évben egyre több olyan étkezde nyílt, mely kizárólag bioételeket kínál, miközben számos magas színvonalú cég is a bioételek bevezetése mellett döntött éttermeiben.
Mindeközben a fogyasztók új generációja első-kézből tapasztalja a bioételek és italok fogyasztását, hiszen EU-szerte egyre több iskolai menza kínálja ezeket a diákok számára; ugyanúgy más, például állami, vagy magáncégek étkezdéiben is követik ezt a tendenciát. 

Bizalom
Azok az utak, amelyeken keresztül a bioélelmiszerek végső soron eljutnak a Fogyasztókhoz - azaz Hozzád, igazodnak a modern Fogyasztó igényeihez. Azonban valahányszor a Fogyasztók biotermék vásárlása, vagy fogyasztása mellett döntenek, tudniuk kell, hogy a termék az EU szigorú előírásai szerint lett előállítva. Ezen szabályok betartása nélkül a termelők és feldolgozók nem használhatják az „ökológiai”, vagy azzal megegyező „öko”, vagy „bio” kifejezéseket és nem alkalmazhatják az EU ökológiai logóit sem.

No comments:

Post a Comment

Kedves Olvasó!
Ide írhatod észrevételeidet, megjegyzéseidet az adott témában, de kérlek, hogy a megjegyzésed ne legyen senkire nézve sértő, bántó és kerüld a fölösleges vita-helyzeteket, köszönöm!