Sunday, September 9, 2018

Importált öko-élelmiszerek

Mint minden más élelmiszernél, általad fogyasztott biotermék esetében is előfordulhat, hogy a készítéséhez használt alapanyagok más régióból vagy országból származnak, de akár a termék teljes egészében is érkezhet az EU-n kívülről. Miközben általában az ökológiai gazdálkodók és az ökológiai feldolgozóágazat törekszik arra, hogy a termelés helyszínéhez lehetőleg minél közelebb forgalmazzák és adják el termékeiket, az éghajlati és földrajzi feltételek következtében bizonyos élelmiszereket egyszerűen nem lehet az EU-ban előállítani. 


Kereslet

A helyzetet tovább bonyolítja az a tény, hogy a biotermékek iránti kereslet az EU-ban jelenleg nagyobb, mint a kínálat, ami azt jelenti, hogy az EU állampolgárainak gyakran szükségük van arra a lehetőségre, hogy importált élelmiszert és italt vásárolhassanak, ha biotermékekhez szeretnének jutni.
Az EU-ba importált tipikus bioélelmiszerek között szerepel a:

  • brazil kávé
  • új-zélandi kivi
  • rizs Thaiföldről
  • banán Costa Ricából
  • tea Indiából 
Ellenőrzés

A 2092/91 számú EU-Rendelet nemcsak az EU területén termelt és/vagy feldolgozott bioélelmiszerek és italok ellenőrzését garantálja, hanem azon importtermékét is, melyek az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országokból származnak. Bizonyos harmadik országokat, név szerint Argentínát, Ausztráliát, Costa Ricát, Indiát, Izraelt, Új-Zélandot és Svájcot az EU olyan országokként ismer el, mint amelyek az ökológiai termelés vonatkozásában egyenértékű szabályokat alkalmaznak, így az ilyen országokból szabadon lehet importálni az ökológiai termékeket.
Az összes többi harmadik országból az importőrök engedélyt kaphatnak a tagállamoktól bizonyos termékek behozatalára. Nekik be kell bizonyítaniuk, hogy ezek a termékek azonos vagy egyenértékű követelményeknek felelnek meg, mint az Európai Unióból származó termékek, és ennek megfelelően ellenőrizték is őket. Ezeket a biotermékeket import tanúsítványnak kell kísérnie, amelyet az EU-ba történő belépéskor ellenőriznek.
Tehát, ha Te az EU területén kívülről származó biotermékeket vásárolsz, biztos lehetsz benne, hogy a termék előállításában résztvevő valamennyi szereplőt ökológiai ellenőrzésnek vetették alá.
Lényegét tekintve az EU-Rendelet egyfajta egységes alapot biztosít a Fogyasztók számára. Mikor bioterméket vásárolnak, biztosak lehetnek abban, hogy az előállítás minden szereplője ugyanazokat az előírásokat követi, függetlenül a bioélelmiszer vagy ital származási helyétől. 

Export

Ugyanakkor fontos megjegyezni azt is, hogy a világszerte leginkább keresett ínyencségek közül néhányat Európában készítenek, és az ilyen EU-n kívül értékesített termékek közül egyre többet ökológiai módon, ökológiai hozzávalók felhasználásával állítanak elő.
A biotermékek nemzetközi kereskedelme nem csak az EU állampolgárai számára teszi lehetővé, hogy ízletes és egzotikus termékekhez juthassanak hozzá akár az EU-n kívülről is, hanem arra is lehetőséget kínál, hogy a harmadik országokban is élvezhessék és megismerjék az emberek a saját biotermékeiket.

No comments:

Post a Comment

Kedves Olvasó!
Ide írhatod észrevételeidet, megjegyzéseidet az adott témában, de kérlek, hogy a megjegyzésed ne legyen senkire nézve sértő, bántó és kerüld a fölösleges vita-helyzeteket, köszönöm!