Válasz: Az EU bio jogszabálya gyanú esetére
kötelezően előírja a termék mintázását és analitikai vizsgálatát.
A vizsgálatokat mintavételre és vizsgálatra akkreditált laboratóriumok végzik. A Biokontroll ezzel a feladattal a Fejér Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat velencei növényvédőszer vizsgáló laboratóriumát bízta meg, ahol rendkívül érzékeny eljárásokat alakítottak ki és alkalmaznak kérésünkre. Hozzá kell azonban tenni, hogy a biotermék fogyasztója nem csak egészségtudatos, hanem rendszerint környezettudatos vásárló is. Ebből a megközelítésből a negatív szermaradék vizsgálat neki nem sokat mond, hiszen nem tudja belőle, hogy vajon nem is használtak-e környezetromboló vegyszert, avagy „csak" már nincs ott kimutatható mennyiségben, mert közben alkotóira bomlott. A biotermék fogyasztó nem csak azt várja el, hogy ne legyen vegyszermaradék a termékben, hanem azt is, hogy ne is használják őket a termelésben. Ha egy analitikai vizsgálat negatív, még nem jelenti, hogy nincs is benne szermaradék, hiszen egyrészről nem biztos, hogy azt keresték benne ami ott van, másrészt a növényben lévő (ki nem mutatható) ultra kis mennyiségű szerek hatása sem hanyagolható el. Ezekből a szempontokból kiindulva többet mond a ma alkalmazott termelési folyamat ellenőrzés, mint a végtermék analitikai vizsgálata.
A vizsgálatokat mintavételre és vizsgálatra akkreditált laboratóriumok végzik. A Biokontroll ezzel a feladattal a Fejér Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat velencei növényvédőszer vizsgáló laboratóriumát bízta meg, ahol rendkívül érzékeny eljárásokat alakítottak ki és alkalmaznak kérésünkre. Hozzá kell azonban tenni, hogy a biotermék fogyasztója nem csak egészségtudatos, hanem rendszerint környezettudatos vásárló is. Ebből a megközelítésből a negatív szermaradék vizsgálat neki nem sokat mond, hiszen nem tudja belőle, hogy vajon nem is használtak-e környezetromboló vegyszert, avagy „csak" már nincs ott kimutatható mennyiségben, mert közben alkotóira bomlott. A biotermék fogyasztó nem csak azt várja el, hogy ne legyen vegyszermaradék a termékben, hanem azt is, hogy ne is használják őket a termelésben. Ha egy analitikai vizsgálat negatív, még nem jelenti, hogy nincs is benne szermaradék, hiszen egyrészről nem biztos, hogy azt keresték benne ami ott van, másrészt a növényben lévő (ki nem mutatható) ultra kis mennyiségű szerek hatása sem hanyagolható el. Ezekből a szempontokból kiindulva többet mond a ma alkalmazott termelési folyamat ellenőrzés, mint a végtermék analitikai vizsgálata.
2. kérdés: Honnan lehet tudni, hogy a bio késztermékbe bio alapanyagok kerülnek?
Válasz: A helyszíni ellenőrzések során
meggyőződünk arról, hogy minden, az üzembe érkező mezőgazdasági
alapanyag rendelkezik-e megbízható igazolásról a bio eredetre
vonatkozóan. A számlákon, árukísérő bizonylatokon szerepelnie kell a bio
megjelölésnek, és a beszállítónak tanúsítvánnyal kell igazolnia azt,
hogy jogosult volt a biotermék forgalmazására. A feldolgozónak
anyagmérleget kell készítenie – amelyet ellenőrzünk –, hogy a receptúra
alapján kiszámítva a bejövő mennyiség lehetővé tette-e a kimenő
(feldolgozott) mennyiségű termék előállítását!
Válasz: Az állattartásban nem engedjük meg, hogy
egy gazdaságon belül azonos fajon belül bio és nem bio állatokat
tartsanak. A növénytermesztők azonos (vagy nehezen megkülönböztethető)
fajtát nem termeszthetnek a két gazdaságrészben. A párhuzamos
gazdaságokban (ahol nem bio és bio gazdálkodás is folyik) különös gondot
fordítunk a keveredés megelőzésére tett intézkedések ellenőrzésére.
Adott esetben a betakarításkor helyszíni szemléket tartunk. A gazdaságok
készletnyilvántartásait mindig ellenőrízzük. Az esetleges bekeverésre
(ha nem a gazdaságon belülről jön akkor is) utal a táblák –
adottságokhoz, időjáráshoz, környezetéhez stb. képest – magas hozama,
amit az ellenőrzés általában kiszűr. Ilyenkor a fajtaazonossági
vizsgálat elvégzésével egyértelműen megállapítható a bekeverés.
Válasz: Az MSZ EN 45011
szabványban meghatározottak szerint kialakított tanúsítási folyamatunk
gyakorlatilag kizárja a „fekete" eljárásokat. A tanúsítvány kiadása,
hitelesítése nem ügyvezetői hatáskör. A Nemzeti Akkreditációs
Testületnél és az FVM-nél nyilvántartott tanúsítóink (akik ugyancsak jól
képzett szakemberek) végzik ezt a munkát az ellenőrök által készített
jelentések alapján. Bizonyos esetekben a tanúsító bizottság hoz döntést.
Válasz: Sajnálatos, hogy a biogazdálkodás sem
tudja függetleníteni magát a jelen társadalmi folyamatoktól. Elsőként le
kell szögezni, hogy az ellenőrző szervezet nem nyomozó hatóság. Fő
feladatunk kontrollálni, hogy jól értik-e a szabályokat a gazdák, hogy
az általuk kiállított bizonylatok, a bemutatott nyilvántartások
tükrözik-e az előírások betartását vagy nem. Az ellenőrzéseket olyan
kritikus időpontokra ütemezzük és úgy folytatjuk le, hogy az eltérések
legtöbbször észrevehetők. Ahogy a vámosoknál, egy rossz mozdulat, nem
szembenézés, zavart és mesterkélt viselkedés az „itt valami nincs
rendben" üzenetét hordozza ellenőreink számára. Apró elváltozások a
növényeken, a károsítók és/vagy gyomok teljes hiánya, árulkodó
keréknyomok, és még sok (el nem árulandó) jel beszél az elkövetett
szabálytalanságokról, amely alapján felmerül a gyanú, és akkor
következik a mintavételi és vizsgálati eljárás, aminek bizony komoly
anyagi következményei is lehetnek. A szigorú előírások betartására
szorít a bejáratott piacok elvesztésének veszélye is. Ebben a körben egy
lebukás helyrehozhatatlan arcvesztéssel jár. Ha valaki csalás miatt
esik ki erről a piacról, annak híre megy nem csupán itthon, de az ügy –
jelentési kötelezettségünkből adódóan – az EU illetékes tisztviselőihez
is eljut. További visszatartó erő a támogatási rendszer. A biotermelők
kb. 90%-a kap EU és hazai forrásból támogatást, amelyet a támogatási
program kezdetéig visszamenőlegesen, kamatostul kell visszafizetnie
annak, aki kizárásra kerül az ellenőrzési rendszerből.
A fő probléma egyébként nem annyira az
ellenőrzésben lévő gazdaságokkal van, mindinkább azokkal, akik csak azt
mondják termékeikről, hogy az bio. Ellenük legtöbbet a fogyasztók
tehetnék, azzal, hogy elkérik a tanúsítványokat, illetve csak
szabályosan jelölt bioterméket választanak (legyen rajta az ellenőrző
szervezet neve és kódszáma, pl. Biokontroll Hungária, HU-ÖKO-01). Ilyen
esetekben a rendőrség, a fogyasztóvédelem, az állategészségügy feladata a
csalók kiszűrése és megbüntetése, akik közül eddig csak az utóbb
említett hatóság volt hajlandó a „bio üggyel" foglalkozni.
No comments:
Post a Comment
Kedves Olvasó!
Ide írhatod észrevételeidet, megjegyzéseidet az adott témában, de kérlek, hogy a megjegyzésed ne legyen senkire nézve sértő, bántó és kerüld a fölösleges vita-helyzeteket, köszönöm!