Wednesday, February 27, 2019

Logó és jelölés



A Fogyasztónak - köztük Neked is - ha bio-termék vásárlása mellett dönt, tudnia kell, hogy pontosan azt kapja, amiért fizet. Ezt az ökológiai logó és jelölési rendszer teszi lehetővé. Ez a rendszer úgy van kialakítva, hogy Te teljesen biztos lehess abban, hogy a megvásárolt termékeket teljes egészében az EU ökológiai gazdálkodásáról szóló rendeletének, vagy ha importált termékről van szó, akkor azzal egyenértékű, vagy megegyező, szigorú szabályok szerint. 


Tanúsítás
A logókkal és jelölésekkel ellátott termékek előállítása és az EU piacán történő forgalmazása egy szigorú eljárásrendet követ, melyet teljes egészében be kell tartani. 
A konvencionális (= megszokott, hagyományos) gazdálkodóknak először is egy legalább két éves átállási időszakon kell átesniük, mielőtt ökológiaiként értékesíthető mezőgazdasági termékeket állíthatnának elő. Abban az esetben, ha szokványos és biotermékeket is szeretnének termelni, akkor e két tevékenységet egyértelműen el kell különíteniük egymástól. 
Az EU Rendelet rájuk vonatkozó előírásait a termelőknek és a feldolgozóknak is mindenkor be kell tartaniuk. A megfelelés biztosítása érdekében az EU ellenőrző szervezetei, vagy hatóságai rendszeresen ellenőrzik őket. 
Ezek után sikeres termelők, vagy más szereplők megkapják az ökológiai tanúsítást és termékeiket ökológiaiként jelölhetik. 

Egyértelműség
A Rendelet szigorú előírásokat tartalmaz a jelöléssel és logóhasználattal kapcsolatban, hogy ezzel minimálisra csökkentsék a Fogyasztók megtévesztésének, vagy az esetleges visszaélések lehetőségét:
"Bármely kifejezés - úgy mint: ökológiai, bio, öko, stb., beleértve a védjegyekben használt kifejezéseket, vagy a jelölésre, illetve reklámozásra használt egyéb módszereket, melyek alkalmasak lehetnek a Fogyasztó, vagy a Felhasználó megtévesztésére - azt sugallván, hogy a termék, vagy annak összetevői megfelelnek jelen Rendelet előírásainak, nem alkalmazhatók nem-ökológiai termékek esetén."
Továbbá az ökológiai jelölés nem használható olyan termékeknél, amelyek címkéjén fel van tüntetve, hogy GMO-t (= genetikailag módosított élőlény) tartalmaz. 

Logó
Az EU öko-logót és a Tagállamok logóit a jelölés kiegészítéseként alkalmazzák, valamint azért, hogy a Fogyasztók számára könnyebben felismerhetővé tegyék az ökológiai élelmiszereket és italokat. 
Tehát az EU öko-logót viselő termékeket vásárló Fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy:
- a termék összetevőinek legalább 95%-a ökológiai gazdálkodásból származik
- a termék megfelel a hivatalos ellenőrzési rendszer szabályainak
- a termék lezárt csomagolásban érkezett, közvetlenül a termelőtől, vagy feldolgozótól
- a terméken rajta van a termelő, a feldolgozó, vagy kereskedő neve, valamint az ellenőrző szervezet neve, vagy kódja

2010. július 01.-jétől az EU-ban kötelező a logó feltüntetése az előre csomagolt élelmiszereken. Importált termékek tekintetében a logó használata a dátumot követően továbbra is önkéntes lesz. A jövőben - a Rendelet alkalmazása után - az EU közösségi logót a mezőgazdasági alapanyagok származási helyének feltüntetése kell, hogy kísérje. Ez a jelölés lehet "EU", "nem-EU", vagy az illető ország neve - legyen az tagállam, vagy sem - ahol a terméket, vagy annak alapanyagait előállították. 
Ha valaki egy másik EU Tagállamban szeretné a termékeit eladni, lehetséges, hogy még egy további logót is fel kell tüntetnie, mely az illető piacokon ismert. Az EU logó segítségével ez a duplikáció elkerülhető, mivel ezt az egész EU-ban ismerik. 

Ellenőrzések
Az átállási idő elteltével a gazdasági szereplők továbbra is évente átfogó ellenőrzéseknek lesznek alávetve, melyek a következőket tartalmazzák:
- vásárlási és eladási dokumentumok, állományváltozási- és állat-egészségügyi naplók, stb. ellenőrzése
- esetleges mintavétel
- az állattartás bel- és kültéri körülményeinek ellenőrzése
- szántóföldek, gyümölcsösök, melegházak és legelők ellenőrzése
A nagyobb kockázatot jelentő szereplők esetén az ellenőrök még további ellenőrzéseket és helyszíni szemléket tarthatnak. 
Minden EU Tagállam kiépített egy ellenőrzési rendszert és kijelölt egy bizonyos számú hatóságot és/vagy elismert privát ellenőrző szervezetet az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésére és tanúsítására. 

Nem megfelelés
Azoktól a szereplőktől, amelyek nem felelnek meg az összes követelménynek, visszavonható az ökológiai tanúsításuk, valamint megvonható az a joguk, hogy a termékeiket ökológiaiként értékesíthessék. 

No comments:

Post a Comment

Kedves Olvasó!
Ide írhatod észrevételeidet, megjegyzéseidet az adott témában, de kérlek, hogy a megjegyzésed ne legyen senkire nézve sértő, bántó és kerüld a fölösleges vita-helyzeteket, köszönöm!