Tuesday, June 11, 2019

Vegyszermentes sampon és öblítő...

Nyilván Te is észrevetted, hogy a TV-ből, rádióból, internetről lényegében megállíthatatlanul és számlálhatatlanul ömlik a "jobbnál-jobb, márkásabbnál-márkásabb, hatásosnál-hatásosabb" samponok és balzsamok reklámja, amiben elmondják, hogy micsoda "varázsereje" van xy samponnak és balzsamnak...
... egyvalamit azonban fogadjunk, hogy egyetlen gyártó / forgalmazó sem reklámoz: azt a NEM elhanyagolható és igen értékes információt, hogy vajon mi is van lényegében a "varázstermékben"? 
Tényleg: Te vetted már a fáradtságot arra, hogy kis kacsódba vedd az otthon található, ilyen-olyan márkájú és minőségű samponjaidat-balzsamjaidat? (vagy úgy egyébként a tusfürdőt és fogkrémet és kenceficéket.... folytasd a sort, Rád bízom)
Nos, ha a válaszod: NEM, akkor e sorokat Neked (is) szánom - biztos vagyok benne, hogy az alább található roppant egyszerű, de nagyszerű (és NEM utolsósorban szemtelenül olcsó), vegyszermentes sampon-balzsam kombó receptje tetszeni fog - és remélem, hogy ki is próbálod.... sőt, továbbmegyek: használni és ajánlani is fogod! ;)




Nos, a kissé hosszúra nyúlt bevezetés után íme A RECEPT!

RÖVID, FÉLHOSSZÚ HAJRA: 
- 2 db 1 literes üveg (műanyag / üveg), amely rendelkezik amolyan "szürcsölős kupakkal" 
- 1 púpozott evőkanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál almaecet
- meleg víz (üvegenként 0.5 liter)

HOSSZABB... EXTRÉM HOSSZÚ - értsd: derék alá érő -  HAJRA:
- 2 db 1 literes üveg (az extrém hosszúnál lehet 1.5-2 literes is!)
- 2 púpozott evőkanál szódabikarbóna (az extrém hosszúnál lehet 3 is)
- 2 evőkanál almaecet (az extrém hosszúnál lehet 3 is)
- meleg víz (üvegenként 0.5 liter, az extrém hosszúnál lehet 0.7-1 liter is)



HOGYAN IS?
- A "procedúra" minden hajhossznál ugyanaz, amely procedúra áll a két üveg kétféle "jóval" való megtöltésével, majd felhasználásával.
- értelemszerűen az egyik üvegbe töltsd a szódabikarbónát (adott mennyiséget), a másik üvegbe pedig az almaecetet (komplikált, mi? :))
- öntsd fel az üvegeket adott mennyiségű meleg vízzel, változz át "mixerré" egy pár másodpercre és rázd össze külön-külön a löttyöket. :)
- most mehetsz a fürdőszobába (ha csak nem ott voltál eddig is...), hajolj a kád fölé és vedd kézbe a szódabikarbónás-vizes flakont, majd szép lassan locsold a fejedre / hajadra, közben folyamatosan "hajmosó technikát" alkalmazol. (NE hidd, hogy ez a sampon habozni fog... mert nem fog)
- miután jól átdörzsölted a hajad / fejed a szódabikarbónás löttyel és az el is fogyott, jöhet az öblítés (vagy balzsamnak is mondhatnám)
- vedd kezedbe az almaecetes flakont, majd szép lassan csorgasd a fejedre / hajadra - az előző lépésben már ismertetett folyamatos hajmosó-öblítő mozdulatokat végezve és alaposan öblítsd át a hajadat / fejeded
- amikor elfogyott az almaecetes flakon tartalma is, vedd a zuhanyt a kezedbe és langyos vízzel öblítsd újra át a hajadat / fejedet.
KÉSZEN VAGY!! :))

HATÁSMECHANIZMUS:
- Ahogy említettem volt, ne várd, hogy a "sampon" habzik majd, mert nem fog - tekintettel arra, hogy nincs benne mesterséges habzást elősegítő (egyébiránt erősen maró, rákkeltő) kemikália (ellenben a polcodon figyelő többi samponnal).
A szódabikarbóna - lévén lúgos kémhatású cucc - tökéletesen megköti és eltávolítja a koszt, zsírt, port, egyebet a hajadról annak roncsolása nélkül. A lúg megnyitja a hajszálakat, így azokból távozik a szennyeződés
- Itt jön képbe az almaecet - mivel hogy ez pedig savas kémhatású, így ez eltávolítja a szódabikarbónát a hajadról / fejedről a szódabikarbóna által "zsákmányolt" szennyeződéssel, zsírral együtt, emellett pedig lezárja a hajszálakat.
- Az almaecet ráadásul kellemes illatot hagy maga után (NEM lesz savanyú szagod, ne aggódj) és hihetetlenül - tényleg! - bársonyossá, csillogóvá teszi a hajadat.

EGY KIS EXTRA:
- akinek esetleg hullik a haja, vagy erősíteni szeretné - vagy szimplán "illatot" kíván, úgy annak ajánlom szeretettel az alábbi illóolajokat. Az illóolajat az almaecetbe szükséges csöppenteni, majd elkeverni. (ne használj 2-3 cseppnél többet, mert nincs rá szükség)
- levendula (viszkető, száraz fejbőrre és amúgy nyugtatónak is tökéletes)
- rozmaring (hajhullás ellen, hajhagyma-erősítéshez, hajnövesztéshez, hajerősítéshez)
- narancsvirág / rózsaszirom / citromfű: fejbőr frissítő, finom-friss illat-tenger :)
- jázmin / ylang-ylang / geránium: frissítő, nagyon erőteljes illatosító
.... a továbbiakat Rád bízom - ne félj kísérletezni (persze azért ne akármivel és ne akármilyen koncentrációban....). 

Illóolajból mindenképpen jó minőséget keress. Az általam kedvelt és használt márka a dôTerra. Drágább, mint némely más gyártó terméke, de jobb is! (Nem beszélve arról, hogy ha regisztrálsz, akkor 25%-kal olcsóbban jutsz a termékekhez és minden vásárlásod után pontokat kapsz, amit aztán felhasználhatsz és így lényegében akár ingyen is hozzájuthatsz a termékekhez. Ebben szívesen segítek - írj!)

Nézz körül: mydoterra.com/Stellart 

Ha esetleg van kedved összehasonlítani a meglévő és a fent leírt sampon-balzsam kombó összetételét, valamint ár-érték arányát.... :)))) 

Használd egészséggel és "oszd az igét", mert mindenkinek jobb lesz! :)






No comments:

Post a Comment

Kedves Olvasó!
Ide írhatod észrevételeidet, megjegyzéseidet az adott témában, de kérlek, hogy a megjegyzésed ne legyen senkire nézve sértő, bántó és kerüld a fölösleges vita-helyzeteket, köszönöm!