Tuesday, September 4, 2018

Kerti munkák szeptemberben


Amikor a nyári szelek ősziesre fordulnak, eljön az ideje, hogy megtisztítsuk a kertet és előkészítsük a következő évre. Öntözzük ritkábban a fákat és a cserjéket, ezzel lehetővé tesszük számukra, hogy megedződjenek a tél beállta előtt. 

Távolítsuk el a lejárt egynyári növényeket és készítsünk belőlük komposztot. A gyomokat és a meztelen csigákat is el kell távolítanunk a kertből.
Íme néhány fontos feladat és terv, amit meg kell valósítanunk a hónap folyamán, hogy kertünk a legjobb formáját hozza az ősz hátralévő részében, és jól elő legyen készítve a hosszú, hideg télre, majd az azt követő tavaszra.



Évelő- és egynyári növények, virághagymák

Az őszi hónapok folyamán, szeptemberben, októberben és novemberben, amikor a talaj hőmérséklete 15° C alá süllyed, a tavaszi virágok (pl. tulipán, nárcisz, jácint, szibériai csillagvirág, törpeírisz, szellőrózsa, sáfrány) hagymáit el kell ültetnünk. Válasszuk ki az egészséges, betegségektől mentes hagymákat. Tegyünk csontlisztet vagy virághagymákhoz való trágyát a fészekbe, ahová a hagymákat ültetjük.
A téli árvácskát, a virágzó kálát, a virágzó káposztát, és a krizantémot most kell elültetnünk, hogy egy kis színt adjunk a kertnek, miután a nyári virágok már elhervadtak.
Az évelő növények magvait ebben a hónapban kell elvetnünk, szórjuk sorba vagy nyílt ágyásokba, hogy a fiatal palánták készek legyenek az állandó helyükre való átültetésre jövő tavasszal.
Amint az idő hűvösebbé válik, a túlnőtt vagy túlszaporodott évelő növényeket ki kell ásni és szétosztani, vagy a kert egy másik részébe átültetni. Az új vagy kicserélendő évelőket is ilyenkor kell elültetni. Az érzékenyebb virághagymákat ki kell ásni, és sötét, hűvös helyre tenni, amint beáll az első fagy.

Bokrok és fák

Az ősz a legmegfelelőbb évszak a fák és bokrok kiválasztására. Az őszi telepítés kedvez a gyökerek megfelelő fejlődésének, és lehetővé teszi a növény megtelepedését tavaszra. Ha száraz idő van, öntözzük a növényt, amíg a talaj meg nem fagy.
Ne kezeljük műtrágyával a fákat és a virágzó cserjéket, hogy legyen lehetőségük megedződni a tél beállta előtt.


Gyümölcsök és zöldségek

A gyümölcsök és zöldségek betakarítása a termesztésük legjobb része. Gyakran előfordulhat, hogy bizonyos gyümölcsből vagy zöldségből sokkal többet termelünk, mint amennyit családunk el tud fogyasztani. Osszuk meg a fölösleges tök- vagy paradicsomtermést barátainkkal, szomszédjainkkal, és ne feledkezzünk meg a helyi élelmiszer lerakatokról és átvevő szervezetekről sem. Bár a legtöbb gyümölcs és zöldség frissen, a szedés napján fogyasztva a legjobb, fagyasztással, aszalással, tartósítással vagy befőzéssel meg tudjuk hosszabbítani a szezonját.
A gyümölcsöket és zöldségeket rendszeresen ellenőriznünk kell, hogy lássuk, mikor érnek meg. Némi gyakorlattal és tapasztalattal könnyen megállapíthatjuk, mikor a legzamatosabbak, ekkor kell őket betakarítani.
A szilvafákat betakarítás után azonnal meg kell metszenünk, hogy biztosítsuk a jövő évi bőséges termést is.
Amint a hagyma szára elszárad, ki kell szednünk őket a földből. Meleg, száraz, világos helyen szárítsuk őket kb. 10 napig, majd hűvös, sötét, száraz helyen tároljuk.
Egyes kapásnövények, mint például a sárgarépa, a hagyma és a paszternák, a földben maradhatnak a hideg évszak alatt is, és amikor szükséges, kiáshatjuk őket. Használjunk elegendő talajtakarót, hogy megvédjük a földet a fagytól, és a növény friss marad, amíg szükség lesz rá.
Miután befejeztük a nyári zöldségek betakarítását, telepítsünk olyan talajtakaró növényeket, mint a lóhere, a tehénborsó, a szójabab vagy a bükköny, azzal a céllal, hogy jövő tavasszal beleszántsuk a földbe. Ezek a nitrogén-termelő növények szerves anyagokkal és tápanyaggal látják el a kerti növényeinket a következő évben, télen pedig gátolják a gyomok terjedését.

A pázsit ápolása

  • Amikor az őszi esők megérkeznek, tápláljuk pázsitunkat lassan felszabaduló 3-1-2 arányú műtrágyával.
  • Az egész évből a szeptember az egyik legalkalmasabb hónap a pázsit ültetésére vagy telepítésére.
  • Ha szükséges, hogy a pázsitot náddal fedjük, ezt megtehetjük kora ősszel.
  • A régi pázsitot felfrissíthetjük azáltal, hogy fűmagot vetünk az olyan helyekre, ahol be kell tölteni a csupasz foltokat, és kiirtjuk a gyomot és a mohát.

Szobanövények

Ültessük cserepekbe néhány tavaszi virág hagymáját, hogy egy kis színt adjanak otthonunknak a tél folyamán. Tartsuk a cserepeket hűvös, sötét helyen, amíg a kis növénykék előbújnak a földből, azután pedig tegyük egy világos ablakba.
Kezdjük el a mikulásvirág és a karácsonyi kaktusz gondozását, hogy felkészítsük őket az ünnepekre. Mindkettő rövid nappalos növény (olyan növények, melyeknek virágzását a 12 óránál rövidebb ideig tartó fény serkenti). Lehet, hogy ez a két növény mindenképp virágzik, de ha azt szeretnénk, hogy a téli ünnepek alatt pompázzanak, 18-21°C-os hőmérsékleten kell tartanunk őket, és legalább hat hétig napi 14 óra sötétséget kell biztosítanunk nekik (szeptember közepe-vége).
Ezt úgy érhetjük el, hogy a növényeket betesszük egy szekrénybe, vagy sötét szobába, esetleg letakarhatjuk őket fekete vászonnal vagy kartondobozzal. A növényeket aztán minden nap legalább 4 órára közvetlen napfényre kell tenni, vagy 10 órára erősen fényes helyre. A 0-10-10 arányú műtrágya alkalmazása ebben a hónapban és a következőben is, elősegíti a virágbimbók fejlődését, ezért tápláljuk a növényeinket kéthetente magas nitrogéntartalmú műtrágyával, ettől ugyanis a virág elkezd színesedni.
A karácsonyi kaktusz ugyanilyen gondozást igényel, csak alacsonyabb hőmérsékleten kell tartani, kb 10-15 °C-on. Továbbra is figyelnünk kell a növényeket, hogy ne támadják meg kártevők vagy betegségek, és meg kell tennünk a szükséges lépéseket a problémák megoldására.

Kerti apróságok

Jelöljük meg évelő növényeinket címkékkel, vagy készítsünk térképet kertünkről, és jelöljük be rajta az elhelyezkedésüket, hogy tudjuk, hol mi van, melyiknek mikor ér véget a szezonja. Ez segít elkerülni, hogy kiássuk azt, amit meg akartunk tartani, amikor virághagymákat és növényeket ültetünk az ősz folyamán, és jövő tavasszal.
Még egy utolsó erőfeszítés: a gyomlálás, amely biztosítja kertünk szép, rendezett kinézetét az egész tél folyamán.
A vándormadarak hamarosan elindulnak hosszú útjukra. Segítsük őket egy kis élelemmel. Senki sem szeret üres gyomorral elindulni, és előfordulhat, hogy néhányuk itt marad kertünk körül, ha tudja, biztos élelemforrás áll a rendelkezésére.
Továbbra is figyeljük kertünkben a rovarokat, a csigákat és a kártevőket, majd tegyük meg a szükséges lépéseket a fellépő problémák kezelésére.

Jó kertészkedést kívánunk!










No comments:

Post a Comment

Kedves Olvasó!
Ide írhatod észrevételeidet, megjegyzéseidet az adott témában, de kérlek, hogy a megjegyzésed ne legyen senkire nézve sértő, bántó és kerüld a fölösleges vita-helyzeteket, köszönöm!