Feldolgozók
Az ökológiai feldolgozókra, és tágabb értelemben a kis- és nagykereskedőkre is ugyanúgy vonatkoznak az ökológiai gazdálkodók céljai, azaz alapvetően a természetet és annak rendszereit tiszteletben tartó folyamatokból származó friss és autentikus élelmiszerek előállítására vonatkozó követelmény.
A biotermékek feldolgozásának lényeges alapelvei a következők:
- A felhasználható adalékanyagok és technikai segédanyagok körének szigorú korlátozása
- A kémiai úton előállított, szintetikus anyagok használatának szigorú korlátozása
- A genetikailag módosított szervezetek (GMO) tiltása.
Ahogy a gazdálkodóknak, úgy a feldolgozóknak is be kell
tartaniuk bizonyos előírásokat ahhoz, hogy az előállított termékeken
alkalmazható legyen az EU-s, vagy az EU különböző tagállamaiban
használatos ökológiai gazdálkodásra utaló logó és jelölés - az EU új ökológiai gazdálkodásról
szóló rendeletében ezek a következők:
Ezeken a követelményeken kívül az EU-ban az ökológiai feldolgozókat is ellenőrzik évente legalább egyszer, hogy megbizonyosodjanak afelől, hogy az előírásokat betartják, de ha szükséges - évente többször is.
Termékskála
Miközben az ökológiai gazdálkodás arra törekszik, hogy megőrizze a mezőgazdaság kapcsolatát annak tradicionális gyökereivel, valamint hogy a lehető legkisebbre csökkentse a természet rendjének megzavarását, az ökológiai feldolgozás a modern fogyasztó változatos ízlését és sokoldalú konyhaművészetét tükrözi.
- Termékek előállítása főként mezőgazdasági eredetű alapanyagokból
- Csak olyan nem-ökológiai, mezőgazdasági eredetű alapanyagok használata, melyeket a Bizottság, vagy az EU Tagállamok jóváhagytak
- Csak korlátozott számú adalékanyag és technikai segédanyag használata, melyek bizonyos feltételek mellett a Bizottság által engedélyezettek
- Aromák és színezőanyagok tiltása
- Az ökológiai és nem-ökológiai élelmiszer összetevők mindenkori elkülönített raktározása, kezelése és feldolgozása
Ezeken a követelményeken kívül az EU-ban az ökológiai feldolgozókat is ellenőrzik évente legalább egyszer, hogy megbizonyosodjanak afelől, hogy az előírásokat betartják, de ha szükséges - évente többször is.
Termékskála
Miközben az ökológiai gazdálkodás arra törekszik, hogy megőrizze a mezőgazdaság kapcsolatát annak tradicionális gyökereivel, valamint hogy a lehető legkisebbre csökkentse a természet rendjének megzavarását, az ökológiai feldolgozás a modern fogyasztó változatos ízlését és sokoldalú konyhaművészetét tükrözi.
Így a jó minőségű és ízletes
gyümölcsök, zöldségek és húsfélék széles skálája mellett a modern
biotermékek közé tartozhatnak és tartoznak is a következők:
- Bébiételek
- Bioszőlőből készült borok
- Sörök
- Joghurtok
- Sütemények
- Péksütemények
- Kenyérfélék
- Reggeli gabonapelyhek
- Kekszek
- Felvágottak
- Gyümölcslevek
- Gyümölcs- és zöldségkonzervek
- Konyhakész, csomagolt ételek
- Kávé
- Tea
No comments:
Post a Comment
Kedves Olvasó!
Ide írhatod észrevételeidet, megjegyzéseidet az adott témában, de kérlek, hogy a megjegyzésed ne legyen senkire nézve sértő, bántó és kerüld a fölösleges vita-helyzeteket, köszönöm!