Wednesday, December 5, 2018

A Gazdaságból az asztalodra: Öko élelmiszerek

A biotermékek - miután elhagyták a gazdaságot - a legtöbb esetben még több állomáson is keresztülmennek mielőtt végleg elérnének a tányérunkig. Ezen szakaszok mindegyike ugyanolyan odafigyelést, szakértelmet és az ökológiai előírások pontos betartását kívánja, mint ahogyan az a gazdálkodók számára kötelező, annak érdekében, hogy a késztermék teljes mértékben fogyasztásra érdemes legyen. 


Feldolgozók
Az ökológiai feldolgozókra, és tágabb értelemben a kis- és nagykereskedőkre is ugyanúgy vonatkoznak az ökológiai gazdálkodók céljai, azaz alapvetően a természetet és annak rendszereit tiszteletben tartó folyamatokból származó friss és autentikus élelmiszerek előállítására vonatkozó követelmény.
A biotermékek feldolgozásának lényeges alapelvei a következők:

  • A felhasználható adalékanyagok és technikai segédanyagok körének szigorú korlátozása
  • A kémiai úton előállított, szintetikus anyagok használatának szigorú korlátozása
  • A genetikailag módosított szervezetek (GMO) tiltása.
Követelmények
Ahogy a gazdálkodóknak, úgy a feldolgozóknak is be kell tartaniuk bizonyos előírásokat ahhoz, hogy az előállított termékeken alkalmazható legyen az EU-s, vagy az EU különböző tagállamaiban használatos ökológiai gazdálkodásra utaló logó és jelölés - az EU új ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletében ezek a következők:
  • Termékek előállítása főként mezőgazdasági eredetű alapanyagokból
  • Csak olyan nem-ökológiai, mezőgazdasági eredetű alapanyagok használata, melyeket a Bizottság, vagy az EU Tagállamok jóváhagytak
  • Csak korlátozott számú adalékanyag és technikai segédanyag használata, melyek bizonyos feltételek mellett a Bizottság által engedélyezettek
  • Aromák és színezőanyagok tiltása
  • Az ökológiai és nem-ökológiai élelmiszer összetevők mindenkori elkülönített raktározása, kezelése és feldolgozása
Ellenőrzések
Ezeken a követelményeken kívül az EU-ban az ökológiai feldolgozókat is ellenőrzik évente legalább egyszer, hogy megbizonyosodjanak afelől, hogy az előírásokat betartják, de ha szükséges - évente többször is. 

Termékskála
Miközben az ökológiai gazdálkodás arra törekszik, hogy megőrizze a mezőgazdaság kapcsolatát annak tradicionális gyökereivel, valamint hogy a lehető legkisebbre csökkentse a természet rendjének megzavarását, az ökológiai feldolgozás a modern fogyasztó változatos ízlését és sokoldalú konyhaművészetét tükrözi.
Így a jó minőségű és ízletes gyümölcsök, zöldségek és húsfélék széles skálája mellett a modern biotermékek közé tartozhatnak és tartoznak is a következők:

  • Bébiételek
  • Bioszőlőből készült borok
  • Sörök
  • Joghurtok
  • Sütemények
  • Péksütemények
  • Kenyérfélék
  • Reggeli gabonapelyhek
  • Kekszek
  • Felvágottak
  • Gyümölcslevek
  • Gyümölcs- és zöldségkonzervek
  • Konyhakész, csomagolt ételek
  • Kávé
  • Tea
Mivel az ökológiai gazdálkodók előszeretettel választanak kevésbé ismert növény- és állatfajtákat, melyek ellenállóbbak a kártevőkkel és betegségekkel szemben és jobban alkalmazkodnak a helyi és időjárási viszonyokhoz, az ökológiai feldolgozási ágazat számára vitathatatlanul nagyobb termékválaszték áll rendelkezésre.

No comments:

Post a Comment

Kedves Olvasó!
Ide írhatod észrevételeidet, megjegyzéseidet az adott témában, de kérlek, hogy a megjegyzésed ne legyen senkire nézve sértő, bántó és kerüld a fölösleges vita-helyzeteket, köszönöm!