Wednesday, October 10, 2018

Ki az illetékes tanúsító és ellenőrző szerv Magyarországon?


A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. immár több mint egy évtizede végzi Magyarországon a gazdálkodók és az ökológiai termék előállítás többi szereplőjének ellenőrzését és tanúsítását. Tulajdonosunk az a Magyar Biokultúra Szövetség, mely abból a mozgalomból nőtte ki magát, amely hazánkban úttörőként kezdett el munkálkodni a biogazdálkodás, a biotermék-fogyasztás előmozdítása, népszerűsítése és széles körű elterjesztése érdekében. Tekintsük át közelebbről, mit jelent az ellenőrzési és tanúsítási rendszer, azaz: mitől bio a bio.


A biotermékek előállítását világszerte, így az Európai Unióban is, területenként egységes előírások szabályozzák (ld. Jogszabályok), de a képet árnyalhatják ezekhez képest eltérő, általában szigorúbb privát – különösen védjegyek megjelenítéséhez kapcsolódó – feltételrendszerek.
Tehát nagyon fontos tudnunk, hogy az ellenőrzés feladata nem az, hogy a terméket bevizsgálják egy laboratóriumban és ha mindenféle veszélyesnek ítélt szermaradványtól mentesnek találják, akkor kimondják, hogy bio, hanem az ellenőrző szervezetek a világon mindenütt gondos és folyamatos vizsgálattal biztosítják, hogy a bioterméket a fent említett szabályoknak megfelelő módon állították elő.

Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban:
- Első lépésként a bioterméket előállítani vagy forgalmazni kívánó személy vagy cég szerződéskötéssel és bejelentkezési lap (word / pdf) kitöltésével be kell, hogy jelentkezzen hozzánk, mint ellenőrző szervezethez. Ekkor minden olyan információt eljuttatunk hozzá, melyre a későbbiek során szüksége lesz, így a bejelentkezéshez szükséges adatlapot, az üzemtervet, a szerződést, a feltételrendszerünket és egyéb tájékoztató dokumentumunkat, valamint a szükséges formanyomtatványokat, melyeket az elkövetkező időszakban tevékenysége során partnerünknek folyamatosan és pontosan vezetnie kell. (ld. Dokumentumtár)

- A szerződéskötéssel egy időben vagy a szerződésben meghatározott időponttól az előírásokat teljes mértékben be kell tartani. Növénytermesztés és állattenyésztés esetén ún. átállási időre van szükség ahhoz, hogy a termék ökológiai jelöléssel forgalmazható legyen, de ez idő alatt már minden előírást maradéktalanul be kell tartani.

Minden partnerünk esetén évente legalább egy alkalommal átfogóan, előre egyeztetett időpontban a helyszínen ellenőrizzük az előállítási folyamatot. Esetenként további bejelentett (vagy be nem jelentett) ellenőrzések is történhetnek. Az ellenőrzés és értékelés után következik a tanúsítás, természetesen az ellenőr által készített ellenőri jelentésben foglalt információk, összegyűjtött adatok alapján. A tanúsítási döntést irodánkban dolgozó tanúsító munkatársaink hozzák meg, melyről minden partnerünk írásbeli értesítést kap. A jelentések alapján kiállított Minősítő Tanúsítvány a partner nevére szól, az általa végzett, ellenőrzés alatt álló tevékenységre és a dokumentum mellékletében megtalálható az összes olyan termék felsorolása, mely ökológiai (vagy átállási) jelöléssel forgalmazható. A tanúsítvány alapesetben a következő év végéig, vagy az új tanúsítvány kiadásáig érvényes.

- Amennyiben szeretne bejelentkezni az ellenőrzési rendszerbe, vagy érdekli a bejelentkezés folyamata, megtalálja útmutatónkat a Bejelentkezőknek menüpont alatt. Ellenőrzési és tanúsítási szolgáltatásaink és az ügyviteli folyamat áttekintéséhez kattintson ide.

No comments:

Post a Comment

Kedves Olvasó!
Ide írhatod észrevételeidet, megjegyzéseidet az adott témában, de kérlek, hogy a megjegyzésed ne legyen senkire nézve sértő, bántó és kerüld a fölösleges vita-helyzeteket, köszönöm!