Saturday, November 10, 2018

Igaz, vagy hamis?

Ahogy az ember egyre többet tud meg az ökológiai gazdálkodásról, elég gyakran előfordulhat, hogy kétséges, vagy ellentmondásos információkkal találkozik. Valószínűleg már Te is olvastál, vagy hallottál néhányat a következő állítások közül és elgondolkoztál, hogy vajon igazak, vagy hamisak-e. Olvass tovább, hogy megtudd a válaszokat! 


1. állítás: "A biotermékek nem ugyanolyan jó minőségűek, mint más ételek és italok"
Válasz: Hamis
Miért? 
- Annak ellenére, hogy a gazdák és az ökológiai élelmiszerlánc többi szereplői az élelmiszer-előállítás más formáitól eltérő módszereket alkalmaznak, arra helyezik a hangsúlyt, hogy a lehető legjobb minőségű, ízletes és tápláló ételeket és italokat állítsanak elő. A bioélelmiszereket ugyanolyan biztonsági előírások betartásával készítik, mint a többi élelmiszert, és megfelelnek az EU Általános Élelmiszer Törvényének. A különbség az, hogy az olyan kívülről bevitt anyagok, mint a kártevők, vagy gyomok ellen alkalmazott kémiai úton előállított szintetikus növény-védőszerek használata helyett az ökológiai gazdálkodók vetésforgót alkalmaznak és ellenálló fajtákat választanak azért, hogy ilyen problémák fel se merülhessenek. Tartósítószerek és aromák helyett pedig az ökológiai gazdálkodók és feldolgozók arra törekednek, hogy megpróbálják minél frissebb állapotban megtartani a termékeket elismert tartósítók használatával, szezonális előállítást folytatva és a helyi / regionális piacokon történő értékesítéssel. 

2. állítás:  "A biotermékeknek más ízük van, mint a többi ételnek és italnak"
Válasz: Nem mérvadó
Miért?
- Egyes fogyasztók állítják, hogy a bioélelmiszerek finomabbak. Az EU-ban több vizsgálat is folyt a bio- és nem bioélelmiszerek ízének összehasonlítására, de nem találtak döntő bizonyítékot, mely alátámasztaná ezt az állítást. Ugyanakkor egyre több híres szakács dönt úgy, hogy csak biotermékeket használ fel alapanyagként. Ökológiai termelésből egyébként nagyon sokféle növényi és állati termék származik, tehát a Fogyasztók új ízeket és különlegességeket is megismerhetnek. Természetesen az ökológiai gazdák nem állítják, hogy termékeik finomabbak, csak azt, hogy ízük autentikus, mivel természetes módon lettek előállítva.

3. állítás:  "A biotermékek drágábbak más ételeknél és italoknál"
Válasz: Igaz
Miért? 
- Az ökológiai gazdálkodással járó hosszabb előállítási idő, a gyakran nagyobb munkaerő igény, a konvencionális (= hagyományos) termékektől történő körültekintő elkülönítés, a kisebb volumenű feldolgozás és forgalmazás és a szigorúbb ellenőrzés és tanúsítás miatt az ökológiai termeléssel foglalkozó gazdasági szereplőknek nagyobb költségeket kell áthárítaniuk az élelmiszerláncon keresztül a Fogyasztókra, ha pénzügyileg életképesek szeretnének maradni. Azonban ez a költség a minőségi élelmiszerért fizetett egyfajta felárnak tekinthető, melyeket olyan kívánatosnak tartott alapelveknek megfelelően állítottak elő, mint a környezetvédelem, az állatok jóléte, valamint a társadalmi és gazdasági fejlődés. 

4. állítás:  "Az ökológiai gazdálkodási rendszerek kevésbé termelékenyek más rendszereknél és nagyobb a területigényük"
Válasz: Nem mérvadó
Miért?
- A tudósok nem tudtak olyan következtetést levonni, hogy az ökológiai gazdálkodás terméseredményei kisebbek lennének, mint más mezőgazdasági rendszereké. Számos tanulmány készült egyik, vagy másik álláspont mellett. Az egyik tanulmány, mely összehasonlítható szintű termelékenységbeli különbséget talált a két rendszer között, a gyakran idézett Cornell Egyetemen készült beszámoló, amely az egyesült államokbeli Rodale Intézetben végzett mezőgazdasági kísérletről szól. A kísérlet eredményei szerint a 22 éves kísérleti időszak alatt az ökológiai gazdálkodás ugyanakkora búza- és szójatermést adott, mint a szokványos gazdaságok, azonban 30%-kal kevesebb energiát és kevesebb vizet használt fel, szintetikus növényvédőszerek alkalmazása nélkül. 

5. állítás:  „A sokféle ökológiai logó azt jelenti, hogy az EU-ban nincsen egységes előírásrendszer az ökológiai gazdálkodásra vonatkozóan”
Válasz: Hamis
Miért?
- Sokféle ökológiai gazdálkodásra vonatkozó védjegy jelenik meg EU-szerte az ételeken és italokon, köztük az EU-logó és a különböző tagállamokban használt különféle logók is. Ezek a védjegyek biztosítanak Téged arról, hogy a termék megfelel az EU ökológiai gazdálkodásra vonatkozó szigorú előírásainak a különböző tagállamokban és használatuk megkönnyíti a termékek azonosíthatóságát a Fogyasztók számára. Az EU ökológiai gazdálkodásra vonatkozó rendelete egy, az ágazat számára az egész EU-n belül egységes szabályozási rendszerként szolgál, de ugyanakkor elősegíti a marketing érdekében tett, már jól megalapozott, országonként változó helyi erőfeszítéseket. Mivel a Fogyasztók hazájukban már jól ismerik a helyi nemzeti és privát logókat, ezek továbbra is feltüntethetők a termékeken. Az EU ökológiai logó használata jelenleg még nem kötelező, de az új Rendelettel majd azzá fog válni.

No comments:

Post a Comment

Kedves Olvasó!
Ide írhatod észrevételeidet, megjegyzéseidet az adott témában, de kérlek, hogy a megjegyzésed ne legyen senkire nézve sértő, bántó és kerüld a fölösleges vita-helyzeteket, köszönöm!