Ahogy az ember egyre
többet tud meg az ökológiai gazdálkodásról, elég gyakran
előfordulhat, hogy kétséges, vagy ellentmondásos információkkal
találkozik. Valószínűleg már Te is olvastál, vagy hallottál néhányat
a következő állítások közül és elgondolkoztál, hogy vajon igazak,
vagy hamisak-e. Olvass tovább, hogy megtudd a válaszokat!
1. állítás: "A biotermékek nem ugyanolyan jó minőségűek, mint más ételek és italok"
Válasz: Hamis
Miért?
- Annak ellenére, hogy a gazdák és az ökológiai élelmiszerlánc többi
szereplői az élelmiszer-előállítás más formáitól eltérő módszereket
alkalmaznak, arra helyezik a hangsúlyt, hogy a lehető legjobb minőségű,
ízletes és tápláló ételeket és italokat állítsanak elő. A
bioélelmiszereket ugyanolyan biztonsági előírások betartásával készítik,
mint a többi élelmiszert, és megfelelnek az EU Általános Élelmiszer Törvényének. A különbség az, hogy az olyan kívülről bevitt anyagok, mint a
kártevők, vagy gyomok ellen alkalmazott kémiai úton előállított
szintetikus növény-védőszerek használata helyett az ökológiai gazdálkodók
vetésforgót alkalmaznak és ellenálló fajtákat választanak azért, hogy
ilyen problémák fel se merülhessenek. Tartósítószerek és aromák helyett
pedig az ökológiai gazdálkodók és feldolgozók arra törekednek, hogy
megpróbálják minél frissebb állapotban megtartani a termékeket elismert
tartósítók használatával, szezonális előállítást folytatva és a helyi / regionális piacokon történő értékesítéssel.
2. állítás: "A biotermékeknek más ízük van, mint a többi ételnek és italnak"
Válasz: Nem mérvadó
Miért?
- Egyes fogyasztók állítják, hogy a bioélelmiszerek finomabbak. Az EU-ban
több vizsgálat is folyt a bio- és nem bioélelmiszerek ízének
összehasonlítására, de nem találtak döntő bizonyítékot, mely
alátámasztaná ezt az állítást. Ugyanakkor egyre több híres szakács dönt
úgy, hogy csak biotermékeket használ fel alapanyagként. Ökológiai
termelésből egyébként nagyon sokféle növényi és állati termék származik,
tehát a Fogyasztók új ízeket és különlegességeket is megismerhetnek.
Természetesen az ökológiai gazdák nem állítják, hogy termékeik
finomabbak, csak azt, hogy ízük autentikus, mivel természetes módon
lettek előállítva.
3. állítás: "A biotermékek drágábbak más ételeknél és italoknál"
Válasz: Igaz
Miért?
- Az ökológiai gazdálkodással járó hosszabb előállítási idő,
a gyakran nagyobb munkaerő igény, a konvencionális (= hagyományos) termékektől
történő körültekintő elkülönítés, a kisebb volumenű
feldolgozás és forgalmazás és a szigorúbb ellenőrzés és
tanúsítás miatt az ökológiai termeléssel foglalkozó gazdasági
szereplőknek nagyobb költségeket kell áthárítaniuk az
élelmiszerláncon keresztül a Fogyasztókra, ha pénzügyileg
életképesek szeretnének maradni. Azonban ez a költség a
minőségi élelmiszerért fizetett egyfajta felárnak tekinthető,
melyeket olyan kívánatosnak tartott alapelveknek megfelelően
állítottak elő, mint a környezetvédelem, az állatok jóléte,
valamint a társadalmi és gazdasági fejlődés.
4. állítás: "Az ökológiai gazdálkodási rendszerek kevésbé termelékenyek
más rendszereknél és nagyobb a területigényük"
Válasz: Nem mérvadó
Miért?
- A tudósok nem tudtak olyan következtetést levonni, hogy az ökológiai
gazdálkodás terméseredményei kisebbek lennének, mint más mezőgazdasági
rendszereké. Számos tanulmány készült egyik, vagy másik álláspont
mellett. Az egyik tanulmány, mely összehasonlítható szintű
termelékenységbeli különbséget talált a két rendszer között, a gyakran
idézett Cornell Egyetemen készült beszámoló, amely az egyesült államokbeli Rodale Intézetben végzett
mezőgazdasági kísérletről szól. A kísérlet eredményei szerint a 22 éves
kísérleti időszak alatt az ökológiai gazdálkodás ugyanakkora búza- és
szójatermést adott, mint a szokványos gazdaságok, azonban 30%-kal
kevesebb energiát és kevesebb vizet használt fel, szintetikus
növényvédőszerek alkalmazása nélkül.
5. állítás: „A sokféle ökológiai logó azt jelenti, hogy az EU-ban nincsen egységes előírásrendszer az ökológiai gazdálkodásra vonatkozóan”
Válasz: Hamis
Miért?
- Sokféle ökológiai gazdálkodásra vonatkozó védjegy jelenik meg EU-szerte
az ételeken és italokon, köztük az EU-logó és a különböző tagállamokban
használt különféle logók is. Ezek a védjegyek biztosítanak Téged arról,
hogy a termék megfelel az EU ökológiai gazdálkodásra vonatkozó szigorú
előírásainak a különböző tagállamokban és használatuk megkönnyíti a
termékek azonosíthatóságát a Fogyasztók számára. Az EU ökológiai gazdálkodásra vonatkozó rendelete
egy, az ágazat számára az egész EU-n belül egységes szabályozási
rendszerként szolgál, de ugyanakkor elősegíti a marketing érdekében
tett, már jól megalapozott, országonként változó helyi erőfeszítéseket.
Mivel a Fogyasztók hazájukban már jól ismerik a helyi nemzeti és privát
logókat, ezek továbbra is feltüntethetők a termékeken. Az EU ökológiai
logó használata jelenleg még nem kötelező, de az új Rendelettel majd azzá fog válni.
No comments:
Post a Comment
Kedves Olvasó!
Ide írhatod észrevételeidet, megjegyzéseidet az adott témában, de kérlek, hogy a megjegyzésed ne legyen senkire nézve sértő, bántó és kerüld a fölösleges vita-helyzeteket, köszönöm!